marți, 16 decembrie 2008

sharam

am sa scriu si eu cateva randuri despre intamplarea shoegate de la conferinta sustinuta de bush in irak.

la prima vedere, incidentul e pur si simplu caraghios pentru noi, occidentali plictisiti si usor de amuzat ce suntem. bineinteles ca putem percepe dimensiunea umilitoare a gestului, dat fiind contextul oficial si importanta omului de stat care era cat pe ce sa muste dintr-un pantof, insa impresia de sketch a fost coplesitoare, cu atat mai mult cu cat un bush dezorientat a declarat presei: “it doesn’t bother me. so what if he threw a shoe at me. all I can report is it is a size 10." pe bune.

incidentul asta mi-a amintit insa de unul din romanele lui rushdie - rusinea (ok, toata lumea care ma cunoaste isi poate da oficial ochii peste cap :P).
pentru musulmani, "sharam" are mai multe semnificatii decat in orice alta cultura (rusine, dar si indecenta, aroganta, impertinenta, impietate, etc.), pentru ca polii religiei lor nu sunt pacatul si mantuirea, ci onoarea si rusinea. un om poarta in carca greutatea acestor valori toata viata, nu numai in ceea ce priveste propria-i persoana, dar si a familiei sale. te-ai nascut intr-o familie dezonorata de un membru al acesteia, esti marcat de stigmatul sharamului. ai infaptuit ceva dezonorant, ai adus rusinea asupra ta si a familiei tale.
stigmatul acesta este atat de puternic incat incita violenta in sufletul celui dezonorat si in reactia celorlalti. de altfel, asta e si subiectul romanului "rusinea".

intr-unul din episoadele cartii, personajul principal, un copil din flori crescut izolat de lume de trei surori, fara sa stie exact care dintre ele ii este mama, se hotaraste sa plece din casa parinteasca. iesind din casa, el este intampinat de o gloata care n-a uitat pacatul femeilor si care i-a pregatit baiatului o mare umilinta: o ghirlanda de pantofi vechi, pe care incearca sa i-o arunce la gat.
pentru musulmani, necuratia sufleteasca, dar si trupeasca, sunt un tabu religios. a avea in jurul gatului o ghirlanda de papuci ponositi este o batjocura enorma, care practic anuleaza simbolic verticalitatea fiintei insultate.

in acest context, gestul ziaristului care l-a facut pe bush "responsabil pentru moartea a mii de irakieni" aruncand cu pantofii in el nu are nimic hilar.

10 comentarii:

Li spunea...

pai ar fi trebuit toata tzara sa dea cu papuci in el. pana si sensul romanesc al expresiei se potriveste.

Anonim spunea...

Si mie-mi place tare mult Rushdie. Dupa ce citesti "Rusinea" vezi cu alti ochi "Kite runner"

mo spunea...

@li:
mi-l si imaginez pe Bush ingropat sub un munte de cizme, botine, bocanci, papuci de casa din aia flocosi, slapi chinezesti, etc. :)))

@popej:
*mo noteaza in agenda: de va-zuuut "kite runner"...
yup, Rushdie e grozav ;)

Anonim spunea...

http://www.imdb.com/title/tt0419887/

mo spunea...

@popej: m-am uitat deja pe imdb ;)

PhenoBarbieDoll spunea...

I knew that! (now I feel so smart... deci toata lumea sa-si dea ochii peste cap)

mo spunea...

:)))

Anonim spunea...

dar asta are ceva ilar :)
http://red-chicken.blogspot.com/2008/12/there-she-goes.html

mo spunea...

@dorin: tu mai bine ai scrie pe blog, ca n-ai mai postat de ceva vreme, in loc sa te hlizesti la bancuri cu unguri in aceste zile negre pentru UDMR :))

pantofi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.