miercuri, 10 decembrie 2008

darwin vs. dumnezeu


incep prin a marturisi ca am un fel de problema cu preotii, dat fiind ca de-a lungul vietii am avut parte de tot felul de intamplari hilare sau traumatizante cu fete bisericesti. din cauza asta, fiind mereu in garda in preajma lor, ascult foarte atent ce spun ei in timpul slujbelor si rareori mi s-a intamplat sa gasesc motive de a cobori spranceana neincrederii.

acum multa-multa vreme am fost la un parastas la tara intr-o zi insorita de martie. prin iarba scurta si plina de papadii din curtea bisericii se plimbau trei rate cuvioase, rontaind crestineste cate un fir pe ici-colo. in biserica, in schimb, frig ca-n pestera, fum tamaiat si intuneric.

la slujba, preotul care oficia ceremonia s-a apucat sa tina predica grabit, de parca l-ar fi asteptat acasa oala cu sarmale sau zugravii lasati sa zburde nesupravegheati prin casa parohiala.
a pocit vreo doua nume din lista alora care trebuie pomeniti, da' poate ca in viata de toate zilele era ochelarist, asa ca nu ma bag. dup-aia, ne-a chemat sa flexam putin bicepsii cu pituta impletita. la final de slujba, a inceput un discurs prin care sa isi convinga enoriasii sa faca niste donatii bisericii, ocazie cu care a insirat precum covrigii pe ata erezii fara numar faranumarfaranumar.

zice preotul, in calitatea sa preoteasca de popa care le predica enoriasilor, retineti:
cica darwin (?!) infatiseaza omul ridicandu-se incet-incet in pozitie bipeda verticala din stadiul de maimuta (?!?!?!), insa omul, creatura imperfecta si lacoma, isi tot umple buzunarele cu bani (...?), care atarna atat de greu incat il cocoseaza si il readuc in stadiul de maimutareala, ca sa zic asa (!!!). in concluzie, omul isi poate pastra pozitia verticala si sufletul pur golindu-si buzunarele de bani, evident, in pusculita bisericii.

imi pare nespus de rau ca n-am reportofon si ca nu va pot reproduce exact discursul aproximat mai sus, care a fost cu atat mai hilar cu cat se voia sobru si cuvios. si mai rau in pare ca n-am putut sa rad cum trebuie la momentul respectiv, da' ma gandesc ca e mai bine asa, altfel riscam sa fiu linsata de multime..

8 comentarii:

PhenoBarbieDoll spunea...

rata rontaind? erezie!

PhenoBarbieDoll spunea...

caieste-te! (aici tre sa raspunzi macaiesc)

Anonim spunea...

De bosonul lu' Higgs n-a zis nimic?

mo spunea...

@PBD: la cum arata ciocul de rata, nu mi se pare ca rontaiala ar fi un cuvant nepotrivit

@popej: asta s-a petrecut acum cativa ani, cand antimateria nu era la moda, banuiesc :D
ar fi oricum interesant de aflat ce-a predicat el despre LHC

Li spunea...

gasesti in clipul asta o referinta interesanta la popi ;)) http://www.vimeo.com/2456260

mo spunea...

@li: pacat ca sunt la lucru si am acces limitat la internet ( as in no players, playah :D)

Anonim spunea...

ah, don't get me started despre popi.
exista in timpul Sf. Liturghii un moment in care, daca sunt doi preoti, ei se saruta pe amandoi umerii, in timp ce unul zice "Hristos in mijlocul nostru", iar celalalt raspunde "Este si va fi". momentul se numeste "sarutarea pacii".
ei bine, erau doi preoti care aveau o galceava veche si care s-au intamplat odata la aceeasi slujba. si la momentul de care iti zic, primul a rostit, dupa randuiala "Hristos in mijlocul nostru". iar celalalt a raspuns "este si nu prea, parinte, este si nu prea."
darrrr, daca vrei sa iti schimbi parerea despre preoti si crestinism, iti recomand calduros sa citesti cartile lui Savatie Bastovoi, "Intre Freud si Hristos" si celelalte.

mo spunea...

@ luki:
:)) tot mai bine decat un cap in gura, banuiesc

nu stiu daca ma apuc sa mai citesc curand carti despre crestinism - am tot citit recent despre isihasm ptr. ceva lucrare si mi-a cam iesit pe nas